2 Mayıs 2007 Çarşamba

Kazien mi O ne ?

Bu kelimeyi makine mühendisliği yapan bir arkadaşın firma içi eğitimleri sırasına olan bir olayı anlatırken duydum. Önce kelime beni çekti. "K" ve "Z" harflerine olan tutkum galiba çekti. "T" de var ya neyse...

Dost kitap konusunda bir çeşit google benim için. Ama niye ise daha tanımını bile bilmeden kitabı var mıdır diye baktım. Evet, orada vardı işte. Yeşil labirentli falan... Hemen aldım. Anlattığı aslında çok basit. Özetlersem:
- Acı çekerek güzel şeyler elde edersinizi diye birşey yok
- Kesin dönüşler mutlaka büyük etkiler/tepkiler yapar
-İnsan değişime pek açık değildir (Korkapız ondan olsa gerek, milyon yıl KAÇ/SALDIR emirlerinin etkisi de olabilir), güvenilir ortamları her zaman daha çok tercih eder (o yüzden aynı kafe ve hatta aynı masa istiyoruz, trafik değişse sinir oluyoruz, bocalıyoruz)
- Değişim istiyorsanız bunu küçük kaizen adımları ile yapın, öyle küçük bir adım seçin ki başarısız olma ihtimaliniz "0" olsun. Yazı ile "sıfır".
- Sonra bunu bir zaman yapın, bir sonraki adımınızda küçük olsun; güvenmeye başlayınca büyük adımlar atabilirsiniz; ama başaramama ihtimalinizin "0" olması gerektiğini unutmayın. Küstürmeyin değişimi yani..

Örneklersek:
Amacınız sabahları erken kalkmak ve siz hergün 8'de kalkıyorsunuz. Daha erken kalmak için ne yapabilirsiniz.

1-İlk gün sabah erken 6'da kalkabilirsiniz. Bunu bir kaç günden fazla yapamama durumunuzda, tekrar geç kalkmaya başlayacaksınız ve erken kalkma inancınız kaybolacak. O zaman tekrar sayalım...
1- İlk 3 gün 5 dk daha erken kalkın 7:55
2- 4. günden 7. güne kadar 5 dakika daha erken kalkın 7:50
Bir haftalık toplam sürede 55 dakika daha erken kalkmak demek bu
3- bir sonraki hafta 10 dakika daha erken kalkın 7:40 ve bu 70 dakika daha erken demek
4- 3. hafta bir atak yapın, ne de olsa artık daha erken kalkabiliyorsunuz 15 dakika olsun, 7:25 ve bu 105 dakika daha demek
4- Güveniniz kendinize geldiğine göre hadi 25 yapalım şunu; 7:00 ve 175 dakika daha kumbaraya

Bir ay sonunda 1 saat erken kalmaya başlayacaksınız. Arada kaçırsanızda hiç bir zaman tekrar başa dönmeyeceksiniz. Ve bu bir ayda 405 dakika yapacaktır yani neredeyse 7 saat zaman. Artık bu kumbarada olan zamanı uzun zamandır istediğiniz bir şeye aktarabilirsiniz.
Örnekler uzayabilir. Siz sadece neyi değiştirmek istediğinize karar verin ve kaizen adımlarınızı belirleyin gerisi sizin olacaktır.
İyi haftalar
NİSAN
not: oynamıyorum ben o oyunu artık :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

VAKİT ÇOK AZ OLUNCA ..
GERÇİ ŞARTLAR ÇOK DEĞİŞKEN,
AMA SENIN DEDIKLERINDE DOĞRU,
BİRDE ŞİMDİKİ DURUM YARIN NE
OLUR.İNSAN BİLEMİYOR.PRATİK
ZEKALI BİR ARKADAŞIM DEMİŞTİKİ.,
YA BURDAN YA ORDAN RENKSİZ KALINMAZ
SEVGİLER
AYŞE TAN

Şehir Melekleri dedi ki...

Bu değişimi herşeye uygulamak gerek. Arkdaşına kısmen katılıyorum, evet her renk olmalı hayatımızda ama artık renk vermeyenler ? bizim renklerimizi çalanlar.. onlarıda çıkarıp atmak gerekmez mi ? Sonsuz sandığımız dünya bile enerjisinin bittiyor olduğunu haykırmıyor mu ? Ki biz naçizane bedenler ne kadar enerjimiz bizi mutlu etmeyenlere verebiliriz ?