8 Mayıs 2007 Salı

Kadınlar ve Ayrımcılık..

Hep duyardim, kadın-erkek ayrımcılığı var, trafikte, iş yerinde, aile içinde bir sürü insan buna maruz kalıyor diye..Buna çok net tanık olmadığımı düşünüyordum, büyükanne/dedenin erkek torunlara olan düşkünlüğü dışında..Ama etrafıma farklı gözle bakmaya başlayınca durumun hiç de göründüğü gibi olmadığına anladım..Bakıyorum, iş yerinde bayanlar daha çok çalışıyor, onlara daha çok “güvenildiği” için daha çok iş veriliyor erkekler tarafından..Bunun yanında bayanlar da bayanlara “daha çok güvendikleri” için onlara daha çok iş veriyorlar..Yani ayımcılık sadece erkekler tarafından değil, kadınlar tarafından da yapılıyor..Ve enteresan, verici, ses çıkartmayan, verilen işi en iyi şekilde yapan bayanlar korunmak yeine, daha çok yükleniliyor hem cinsleri tarafından..Bu çok istenen ve takdir edilen bir özellik olarak pompalanıyor toplum ve aile tarafından..ve birçok iş sanki bayanların standart yapmaları gereken şeyler gibi görülüyor işyerinde de..Geçenlerde bir çay partisi vardı (her ay 5-6 kişi görev olarak bunu organize edip tüm çalışanlara çay saatinde pasta-börek getiriyor)..1-2 yıldır süregelen bu “zorunlu” parti, zaman geçtikçe 5-6 kişilik gruptaki bayanların evde 2-3 çeşit pasta börek yapması, erkeklerin ise hazır içecek-kuruyemiş-pasta almaları şekline dönüştü..Ve enteresan, parti sonunda masa örtüsübnün yıkanması bile bayanların görevi olarak düşünülüyor ve rededince de “ne kadar ters” alınganlığı gösteriliyor..Oysaki o 5-6 kişi aynı yükü paylaşmalı, biri hazır alıyorsa diğeride hazır birşeyler almalı vs. Ama kafa yapısı şöyle “kadındır nasılsa yapar, o yapsın, biz kolayca hazıra konalım”..bunu erkekler düşünüyor tamam, anlıyorum..Garip olan bayanlarda birbirleri için aynı şekilde düşünüp aynı şekilde davranıyorlar..Oysa hemcinsler olarak birbirimizi daha çok koruyup, erkeklerin yarattığı ayrımcılığın düzeyini azaltmaya çalışmak yerine, bizler bu düzeyi iyice artırıyoruz..
Bu ne kadar adil?
CEREN

5 yorum:

limoncicegi dedi ki...

Bence bayanların bayanlara yaptığı kadın-erkek ayrımcılığının devamı değil. Herkesin kendini güçlü hissetmek için yaptığı güç denemeleri. Sanırım erkeklerde tam bu nedenle ayrımcılığa başlamış olmalılar.. malesef...

Adsız dedi ki...

Tabii tabii güç bizde.Ne diye
kıskanıyorsunuz.Kadın evde oturur,
evi temizler,yemek yapar,cocuklara
bakar. ha bide karının karnında
bebeyi eksik etmicenki Feminist
kadınlarla arkadaş olmasın. valla ben bole düşünürüm.Pardon bişi sorabilirmiyim,siz yoksa onlar
gibi feministmisiniz?Eğer öyleyse
şunu iyi bilmenizi istiyorum-::::
Bir daha size yazı yazmam !!!!

Şehmuz

Adsız dedi ki...

Erkek iş arkadaşlarınızı yemek yapmayı bilmiyorlar diye niye buradan aşağılamak zorundasınız? toplummuzda erkekler yemekten pek anlamıyor bu bir gerçek. eğer bundan memnun değilseniz o zaman kendi erkek çocuklarınıza yemek yapmayı öğreterek başlarsınız! iş arkadaşlarınızla dalga geçerek değil

Adsız dedi ki...

Bence bu kanıya varmadan önce salim kafayla yazdıklarımı birkez daha okumalısın..BUrda dalga geçmek gibi bir durum yok gayet ciddi bir olay anlatılıyor...Daha objektif, ve önyargısız okursan belki söyleneni yanlış anlama şansın azalır..

Adsız dedi ki...

Sevgili Şehmuz,
BAkarsan burda "feminizm" ile ilgili bir durum yok, tersine toplum içinde yaratılan dengesiz durumdan bahsediyor. ve bu duruma kadın-erkek herkesin katkıda bulunduğuna dikkat çekiliyor..Alıngan olmaya gerek yok..Olayı başka yönlere çekmeyede..Gerçekler acıtır..